Samfund

Antallet af nye boliger til salg falder drastisk

Der kommer ikke mange boliger til salg i øjeblikket, men det er forventningen, at udbuddet vil stige igen i løbet af foråret. Foto: Estate.

De sidste fire måneder er der kommet færre nye boliger til salg. Der er kun 32.329 villa, ejerlejligheder og sommerhuse til salg ved årsskiftet. Ejendomsmæglerkæden Estate vurderer dog, at udbuddet vil stige i løbet af foråret.

Hvis du overvejer at sætte din bolig til salg nu, har du valgt et meget gunstigt tidspunkt. De sidste fire måneder er antallet af nye boliger til salg nemlig faldet markant. Ifølge Boligsidens boligmarkedsstatistik er antallet af nye villaer til salg fra september til december faldet fra 5.660 boliger til 3.224 boliger, mens det for ejerlejligheder og sommerhuse i samme periode er faldet fra hhv. 2.113 og 939 boliger til 1.265 og 402 nye boliger til salg.

Udbuddet af villaer, ejerlejligheder og sommerhuse lå i december således tilsammen på 32.329, mens det i september lå på 36.711. Et fald på 12 pct.

-Det er ikke usædvanligt, at aktiviteten på boligmarkedet bliver lavere i de kolde måneder, men det, vi oplever nu, især fra boligsælgerne, er påfaldende fredsommeligt, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ifølge en rundspørge blandt et udvalg af Estate-kædens forretninger forlyder det, at man savner sælgere.

-Der er sådan set masser af købere, men det kniber med at få nye boliger til salg, sådan som vi også kan se det i de officielle tal. Det er, som boligsælgerne holder fri i øjeblikket, og der er ekstra grund til jubel, når man får en ny bolig til salg, siger Thomas Hovgaard.

Han mener, at stigende renter og energipriser kan være med til at lægge en dæmper på lysten til at sælge.

-Udsving i renter og energipriser kan let materialisere sig i adfærden på boligmarkedet som usikkerhed. Men når foråret kommer, og hvis ellers der kommer stabilitet på rente og energipriser, tror vi, i at flere vil finde lysten til at sætte deres bolig til salg igen. Men vi skal også huske, at der blev solgt historisk mange boliger sidste år, hvorfor det der næppe er grundlag for at år samme handelsniveau i år, siger Thomas Hovgaard.

Kommentarer