Kultur

En personlig fortælling om Europa i krig: Foredrag på Klosterlund Museum

Wladimir Sidorenco blev født i Kiev og kom til at opleve 2. en barndom under Hitler og Stalin. Foto: Klosterlund Museum

I maj måned skænker vi som regel befrielsen i 1945 en tanke eller to. Men denne maj føles 2. Verdenskrig mere aktuel end den har gjort længe. En ny krig i Europa vækker påmindelser og sætter gang i tankerne. 

Nogle mennesker er gamle nok til at have oplevet situationen både dengang under 2. Verdenskrig og nu. Wladimir Ivaniwitch Sidorenco blev født i Kiev i midten af 1930’erne og kom til at opleve verdenskrigen i sin barndom, den kolde krig i sit voksenliv og siden hen et langt og lykkeligt familieliv i Danmark. 

I et spændende aftenforedrag på Klosterlund Museum fortæller Wladimir om sin barndom under Stalin og Hitler. Han fortæller også om sin families baggrund, og om rejsen mod vesten og Danmark. 

En barndom under Hitler og Stalin

Wladimir Ivaniwitch Sidorenco (87) har oplevet 2. Verdenskrig på tæt hold. Wladimirs liv fletter sig ind i flere vigtige kapitler af Europas historie og trækker tråde til Danmark. Han blev født i Kiev, Ukraine, og kom til at opleve Holocaust på nært hold. I sit voksenliv har han blandt andet arbejdet med at udvikle ferieparker i det gamle DDR – og har oplevet landets indlemmelse i vesten på tæt hold. Men Wladimir har også både arbejdet i byggebranchen, været officer, arbejdet med integration og har sågar kørt internationalt rally!

At livet har formet Wladimir til et internationalt menneske, ses blandt andet ved at det faktum, at han lærte sit 5. sprog som 12-årig! Han beregner selv, at han er 56% ukrainer, 19% bulgarer og 25% østriger. I 1947 kom Wladimir til Danmark for første gang og de seneste 56-år har han været dansk gift. I dag er han bosat i Silkeborg. Krigen i Ukraine påvirker ham også i dag, og han har netop fået sin søster fra Kiev til Danmark.

Info

Tirsdag d. 24. maj, kl. 18.30-21.00

Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

Kommentarer