Samfund

Førerhunde trænes i at modstå Tivolis fristelser

En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie fra den er otte uger. Her bor den, til den er ca. 18 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i cirka 5 måneder. Foto: Henrik Frydkjær.

Tivoli lokker med utallige fristelser og danner derfor den perfekte ramme for træning af førerhundene fra Dansk Blindesamfund, der i år tog på Tivoli-tur den 12. december.

Førerhunde giver frihed til blinde og stærkt svagsynede og fører brugerne trygt gennem trafik, ind og ud af busser og op og ned på perroner. Hunden er trænet til at arbejde fokuseret og koncentreret, når den fører sin bruger. Et element i træningen sker blandt andet hvert år i Tivoli, hvor de kommende førerhunde for alvor bliver testet på evnen til at koncentrere sig og holde fokus.

I år besøgte de kommende førerhunde fra Dansk Blindesamfund Tivoli den 12. december kl. 16, hvor de vil gik gennem haven.

”Både de firbenede og de frivillige, der passer dem og naturligvis instruktørerne, der uddanner hundene, sætter stor pris på muligheden for at bruge Tivoli som træningsplads. Vi har uddannet førerhunde i mere end 70 år og bruger ofte Tivoli som en tryktest, fordi der er så mange indtryk. Vi kan også finde på at gå efter Holbæk-garden, hvis vi ved, at hunden skal med sin bruger til koncerter eller træne hunden i nærheden af får, hvis den eksempelvis skal bo på Færøerne”, Jannie Hammershøi, medlem af forretningsudvalget i Dansk Blindesamfund.

Tivoli er glade for, at legen i den gamle have også kan betyde læring for førerhundene og bidrage til uddannelsen af Danmarks bedste førerhunde.

”Vi har gennem mange år været meget glade for at kunne bidrage og lægger derfor gerne forlystelseshave til træningen. Samtidig bliver vi også klogere på, hvordan vi indretter haveanlægget, så alle får den bedst mulige oplevelse. Alt i alt et rigtig godt samarbejde for alle parter”, siger Kasper Schumacher, Tivolis havedirektør.

For Jannie Hammershøi betyder en veltrænet og koncentreret hund alt. Hver dag bruger hun sin førerhund Kingo til at komme blandt andet frem og tilbage på job og rundt til forskellige fritidsaktiviteter.

”Det er mig, der ved, hvor vi skal hen, men Kingo har et stort ansvar for at hjælpe mig på vej mod mit mål. Han skal holde øje med meget, være fokuseret og lede mig uden om forhindringer i et ofte travlt gadebillede med andre fodgængere, hunde, børn og meget andet, der kan trække opmærksomheden væk. Jeg føler mig sikker med Kingo, fordi jeg ved, han er uddannet i omgivelser, som er meget udfordrende. Kan han modstå Tivolis fristelser, så stoler jeg på, han kan modstå det meste”, siger Jannie Hammershøi med et smil.

Kommentarer