Samfund

Gå dig til hurtig hjælp ved hjertestop

Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen.

Hvert år falder omkring 4.700 mennesker om med hjertestop uden for hospital, og så er tiden knap. Du kan være med til at hjælpe et medmenneske tilbage til livet ved at gå dig til en gratis hjertestarter ved Hjerteforeningens Landsuddeling 2022. Tilmeldingen er nu åben

Hurtig hjælp med livreddende førstehjælp og en hjertestarter er afgørende for chancen for at overleve et hjertestop. Ved Hjerteforeningens Landsuddeling den 24. april 2022 bliver der igen samlet ind for at kunne dele endnu flere døgntilgængelige hjertestartere ud. For en hjertestarter kan redde liv. Den kan redde en af dine kæres liv.

– Hvert sekund tæller, når et medmenneske falder om med hjertestop. Hurtig hjælp er den bedste mulighed for at overleve hjertestoppet. Sandsynligheden for at overleve er helt op mod 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager livreddende førstehjælp med brug af hjertestarter inden for tre til fem minutter. Og selvom der er sket en meget stor fremgang i antallet af danskere, der træder til og yder livreddende førstehjælp, er det stadig kun i ni procent af tilfældene med hjertestop, at der bliver anvendt en hjertestarter, før ambulancen ankommer, siger Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft og fortsætter:

– Vi kan sammen ændre på den statistik. Jeg opfordrer til, at den enkelte stiller sig selv spørgsmålet: Hvor langt væk kan jeg nå at hente en hjertestarter inden for de anbefalede tre til fem minutter og nå tilbage til hjertestoppet med den livsvigtige hjælp. Og hænger der i lokalområdet døgntilgængelige hjertestartere tæt nok til, at jeg kan nå tilbage med hjælpen? Hvis ikke vil jeg invitere danskerne til at gå med ved Hjerteforeningens Landsuddeling 2022, siger Anne Kaltoft.

Tilmeldingen er åben

Du kan også være med til at gå for en hjertestarter ved Hjerteforeningens Landsuddeling.

Konceptet er enkelt: Når en indsamlingsgruppe har gået mindst 15 indsamlingsruter enten fysisk eller digitalt, kvitterer Hjerteforeningen med en kvalitetshjertestarter til ophængning på et valgfrit sted – inkl. klimaskab og et års serviceaftale. Eneste krav er, at hjertestarteren skal være tilgængelig for alle hele døgnet. Man kan også erstatte en eller flere indsamlingsruter med en digital indsamlingsrute. Når en digital indsamling kommer over 1.100 kroner, tæller det for en indsamlingsrute.

Der er nu åbent for tilmelding til Landsuddelingen 2022. I spidsen for hver indsamlingsgruppe står en gruppestarter, der kan invitere andre i sit netværk til at gå med den 24. april.

Indsamlingsgrupperne bestemmer selv, hvor hjertestarteren skal hænges op. Grupperne kan derfor gøre en indsats for at lukke huller i Danmarkskortet – der hvor der er langt til en hjertestarter.

Få et overblik over, hvor den nærmeste hjertestarter er på hjertestarter.dk

Meld dig til

Har du lyst til at stå i spidsen for en indsamlingsgruppe ved Hjerteforeningens Landsuddeling 2022, kan du læse mere og melde dig til på gådigtilenhjertestarter.dk ved at trykke på knappen ”Start en gruppe”.

Kontantfri

Landsuddelingen bliver igen i 2022 en kontantfri indsamling. Det betyder, at alle donationer skal gives via MobilePay, SMS eller bankoverførsel. Kontantfriheden sikrer en kontaktfri og tryg indsamling, der samtidig lader Hjerteforeningen bruge færre penge på administration og flere penge på at dele hjertestartere ud.

Fakta om hjertestop

Hvert år rammes omkring 4.700 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til omkring 13 hver dag.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 14 procent (2020).

I 80 procent af tilfældene med hjertestop uden for hospital giver tilstedeværende personer livreddende førstehjælp, før professionel hjælp ankommer.

Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 19.

Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7.

Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 3.

Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Ifølge det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter indenfor tre til fem minutter.

De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.

Fakta om Hjerteforeningens Landsuddeling

Søndag 24. april 2022 gennemfører Hjerteforeningen sin årlige dør-til-dør-indsamling – også kaldet ”Landsuddelingen”. De indsamlede midler går til at dele hjertestartere ud til grupper, der har gået i alt 15 indsamlingsruter.

Det er fjerde år i træk, at Hjerteforeningen samler ind for at kunne dele hjertestartere ud.

Hjertestartere fra Hjerteforeningens Landsuddeling skal være offentligt tilgængelige døgnet rundt og registreres på hjertestarter.dk

Læs mere om Landsuddelingen på gådigtilenhjertestarter.dk

Kommentarer