Samfund

Liggetiderne på bolig raslede ned i 2021

Liggetiderne på sommerhuse er i løbet af 2020 faldet fra 325 til 232 dage. Foto: Estate.

2021 var et år, som bød på usædvanligt høj tempo på boligmarkedet. Især sommerhuse blev revet væk, hvor tre måneder blev pillet af liggetiden på tolv måneder, viser nye tal.

Farten på boligmarkedet i 2021 var hæsblæsende høj. På et år er liggetiderne på hhv. villaer, ejerlejligheder og fritidshuse blevet reduceret med hhv. 64, 44 og 93 dage, viser nye tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Det er især på markedet for fritidshuse, at handlerne er gået hurtigt, hvor der på et år er pillet godt tre måneder af liggetiden i gennemsnit, og det er ifølge Estates presseansvarlige Thomas Hovgaard en markant og historisk reduktion.

-Under Corona har sommerhusmarkedet vist sig fra en helt ny side. Sommerhuse er så at sige blevet revet væk, og folk har gået forgæves, fordi efterspørgslen har været exceptionel høj, drevet af et stigende behov for at kunne holde ferie og komme væk fra det hjem, som mange af os har tilbragt uforholdsmæssig meget tid i på grund af nedlukningerne, siger Thomas Hovgaard.

På nær de sidste par år op til finanskrisen har det danske sommerhusmarked i mange år været stabilt og uden de store udsving. Om det høje niveau vil fortsætte i 2022, afhænger i høj grad af pandemiens fortsatte udvikling, lyder vurderingen.

-Priserne på sommerhuse er faldet en smule de sidste fire måneder, mens priserne er fortsat med at stige svagt på villaer og ejerlejligheder i samme periode, og det kunne godt tyde på, at luften er gået ud af sommerhusballonen, men får vi endnu et år med store rejserestriktioner, er der umiddelbart intet til hinder for, at de lave liggetider kan være realistiske et godt stykke tid endnu, fortæller Thomas Hovgaard.

Meldingen fra mange af Estates godt hundrede forretninger lyder generelt på høj efterspørgsel på alle boligtyper.

-Det er klart, at der er regionale forskelle, men samlet set, er der stadig mange, der ønsker at købe bolig i øjeblikket, men vi ser derimod lidt mere tøven fra boligsælgerne, som holder igen med at sætte til salg. Men det forventer vi vil ændre sig i løbet af foråret, hvor flere traditionelt sætter til salg, siger Thomas Hovgaard.

Kommentarer