Den lange vej mod det korte stryg
Af Kristian Pihl Lorentzen, Venstre
Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus sendte fredag den 20/12-24 en plan for bedre vandmiljø i høring. Planen skal sikre, at Danmark lever op til Vandrammedirektivet og den politisk aftalte indsats på kvælstofområdet.
De mange borgere med kærlighed til den 104 år gamle naturperle Tange Sø har efter 30 års debat og usikkerhed ventet spændt på denne plan. Det fremgår af planen, at der efter nytår nedsættes en arbejdsgruppe, der skal foreslå en konkret løsning for Tange Sø med henblik på at sikre den frie passage for fisk, der er et afgørende krav i Vandrammedirektivet.
Desuden nævnes i planen behovet for, at der ved Tange Sø tages hensyn til en bred vifte af hensyn og interesser, herunder kulturarv, rekreative værdier, særlige landskabelige værdier og økonomi.
Fra de mange års sødebat er det velkendt, at der er vidt forskellige interesser på spil. Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund har tidligere krævet en meget vidtgående løsning med tømning af søen. Andre har peget på et langt eller mellemlangt omløbsstryg, hvor Gudenåens vand ledes øst om Tange Sø i en kanal gennem skoven. Endelig har en række aktører, herunder Foreningen til Bevarelse af Tange Sø, ejeren af Tangeværket, Norlys samt Silkeborg og Viborg kommuner peget på et kort stryg med fri passage for alle arter, som den klart bedste løsning.
Venstre har i forbindelse med optakten til den udsendte plan tonet rent flag. Vi ønsker, at arbejdsgruppen tager udgangspunkt i et kort stryg og fortsat gennemstrømning af Gudenåens vand gennem Tange Sø. Vi noterer os, at den faglige ekspertise i ministeriet anerkender, at et kort stryg efterlever Vandrammedirektivet, hvis det udformes rigtigt.
Venstre har samtidig forkastet det ekstreme krav om tømning af søen. Vi forkaster også et langt og mellemlangt stryg, der leder vandet udenom søen. Dels vil den manglende vandgennemstrømning skade Tange Sø på sigt, dels vil den nuværende gydning af laks i Tange Å blive skadet, dels vil der komme øget mængde kvælstof i åen nedenfor Tange, dels vil søens rolle som klimasikring ved monsterregn ødelægges, og dels er det ufatteligt dyre løsninger til flere hundrede millioner kroner. Totalt no go!
Disse realiteter leder frem til den klare konklusion, at arbejdet med en konkret løsning herefter skal tage afsæt i et kort stryg, som den klart bedste og billigste løsning til efterlevelse af Vandrammedirektivet. Det korte stryg har desuden solid opbakning i den lokalbefolkning, der skal leve med løsningen.
Dertil kommer, at Norlys har tilkendegivet vilje til at medfinansiere et kort stryg, hvilket er meget positivt.
Vi har været længe undervejs og en afklaring savnes. Men vi nærmer os nu hastigt målet med etablering af et kort stryg, der efterlever Vandrammedirektivet med fri passage for alle fiskearter, er økonomisk overkommelig, samt tager hensyn til lokalbefolkningen og den brede vifte af vigtige interesser omkring Tange Sø.
Kommentarer